Opsendelsen af rumteleskopet James Webb har gjort det muligt at se længere tilbage i tiden end tidligere, hvor vi “kun” havde Hubble teleskopet. De første billeder fra James Webb har fået videnskaben til at genoverveje dele af Big Bang modellen.
Den følgende artikel fra mindmatters.ai handler om dette.
Scientific American: James Webb ryster Big Bang teorien
Hvad end man mener om Big Bang, så står det klart, at opdagelserne fra James Webb rumteleskopet har rystet astronomien. I “Scientific American” skriver Jonathan O’Callaghan, at han er af samme mening:
I uger og måneder efter opsendelsen af JWST (James Webb Space Telescope) har vi fundet tidlige galakser, som er forbavsende udviklede (mature). Både teoretikere og praktisk arbejdende videnskabsfolk har forsøgt at forklare dette. Kunne mængden af unormalt store og klare tidlige galakser være en illusion, måske på grund af mangler i disse tidlige observationer? Hvis observationerne er gode nok, kan de så forklares ud fra kosmologiske standardmodeller? Eller er observationerne de første tegn på, at universet er mere underligt og komplekst end selv de dristigste teorier kunne forudse?
På spil er intet mindre end vores hidtidige forståelse af universets tilblivelse ud fra kaos. Disse tidlige opdagelser fra JWST kan gøre det nødvendigt at omskrive det første kapitel i kosmos’ historie, og det omfatter ikke bare fjerne epoker og galakser, men også vores egen eksistens i Mælkevejen. “Man har ikke bygget disse maskiner for at bekræfte det bestående, men for at ændre det” udtaler Mark McCaughrean i september 2022. Han er senior advisor i European Space Agency (ESA). “Man ved bare ikke, hvordan det ændres”.
Mark McCaughrean overdriver næppe, når han skriver følgende:
Den mest opsigtsvækkende forklaring er, at den anerkendte kosmologiske model LCDM er forkert, og skal revideres. “Disse resultater er meget overraskende og kan vanskeligt passe ind i vores kosmologiske standard model” udtaler Michael Boylan-Kolchin. “Det er nok ikke en lille ændring. Vi må tilbage til tegnebordet”.
Alt dette har bevirket, at de, som altid har tvivlet på Big Bang modellen, nu pludselig lader høre fra sig. Andre har skyndt sig at forsvare Big Bang modellen, og peger på, at som teori om altings begyndelse bygger den på noget, som JWST ikke er designet til at observere. Og at vi i hvert fald ikke skal forvente “revolutionerende ændringer”.
[…]
Ethan Siegel nævner i Big Think nogle facts, som måske kan klargøre tingene:
- Der er mange flere galakser derude, som Hubble aldrig har set, og på distancer, som overgår Hubbles følsomhed
- Nogle af disse galakser synes mere udviklede og massive på et tidligere stadium end vi tidligere har set, men som var forventet i mange modeller og simuleringer.
- Nogle af galakserne kan være massive og udviklede 200-350 millioner år efter Big Bang. Den hidtidige rekord for galakser er 407 millioner år efter Big Bang (data fra Hubble).
Som basalt koncept vil Big Bang uden tvivl overleve. Men meget af det, som vi indtil nu har anset for sikkert, vil nok få en tiltrængt revision.
Credit
Titelfoto: Rumteleskopet James Webb. (CanStockPhoto/grejak).