En musefælde skabes med intelligens

Musefælden på billedet består af 9 forskellige dele. Hver enkelt del skal anbringes på det rigtige sted og på den rigtige måde, ellers virker fælden ikke. Desuden skal der tilføjes et stykke ost eller flæsk, som skal anbringes på blikpladen, ellers vil fælden ikke tiltrække mus. Fælden fungerer ved at musen rører ved den blikplade, hvor lokkemaden er fastgjort. Herved frigøres metalrammen, som lynhurtigt føres fremad med stor kraft ved hjælp af fjederen. Metalrammen rammer musen, som dør med det samme.

Kunne man forestille sig, at en musefælde kunne opstå gennem evolution? Altså at den var udviklet over generationer, og at naturlig selektion havde sørget for, at de mest lovende eksemplarer var gået videre, mens musefælder med ringere egenskaber var blevet fravalgt?

Menneskelig intuition siger nej til den tanke. En musefælde udvikles ikke gradvist gennem generationer. De første, primitive fælder ville ikke fungere, og hvem vil bruge en fælde, som ikke virker?

En musefælde kan ikke blive til af sig selv, men må laves af en intelligent skaber. Jeg kender ikke navnet på musefældens opfinder, men vedkommende har været snild og tænkt sig grundigt om!

Ikke-reducerbar kompleksitet

En af grundstenene inden for Intelligent Design er begrebet “ikke-reducerbar kompleksitet”. På dansk bruges også udtrykket irreducibel kompleksitet. Der findes maskiner og processer, som er så komplicerede, at de umuligt kan blive til af sig selv. Det er maskiner eller processer, som ikke kan fungere, hvis bare én del mangler. Den slags maskiner eller processer kan ikke have udviklet sig trin for trin uden intelligent styring.

Det kræver intelligens at lave en ikke-reducerbar maskine eller proces. Et eksempel på en ikke-reducerbar maskine er flagellen (engelsk: flagellum). Det er en tråd, som stikker ud fra nogle celler og gør dem bevægelige. Et eksempel er sædceller, som kan bevæge sig hen mod ægcellen. En flagelle drives af en mekanisme, som til forveksling ligner en elektrisk motor. Denne motor er så avanceret, at den ikke kan opstå trin for trin. Alle motorens dele skal være på plads og fungere indbyrdes før flagellen kan bevæge sig.

Et andet eksempel er ovennævnte musefælde, som kun fungerer, hvis alle dele er anbragt korrekt, fjederen er spændt og lokkemaden er placeret det rigtige sted.

Et eksempel på en ikke-reducerbar proces er proteinsyntesen. Her skal de aminosyrer, som protein består af, kædes sammen i en bestemt rækkefølge. Denne kæde indeholder i gennemsnit 300 aminosyrer. En intelligens må have fastlagt kædens opbygning ved at kode opskriften på protein ind i DNA.

Kilder
Forsidefoto: Can Stock Photo/corund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...